1.03.2023 środa godz. 12-13.30
Miłość dookoła świata
Wykład Pana Krzysztofa Dworczyka (prelegent, podróżnik, pisarz).
Podczas wykładu omówione będą zwyczaje, stroje i obrzędy związane z zalotami, narzeczeństwem i ślubem w różnych rejonach naszej planety (m.in. Sumatra, Indie, kraje arabskie, Papuasi, Japonia i inne). Zdjęcia egzotycznych strojów są dodatkową atrakcją wykładu.
8.03.2023 środa godz.11.00
O bezpieczeństwie Seniorów
Spotkanie z Oficerem Prasowym Komendanta Rejonowego Policji Panem Jakubem Pacyniakiem.
8.03.2023 środa godz. 12-13.30
Świat kobiet
Wykład Pana Krzysztofa Dworczyka.
W trakcie wykładu przybliżone zostaną blaski i cienie życia codziennego kobiet mieszkających na kontynentach pozaeuropejskich. Wiele fascynujących informacji przekazanych podczas wykładu zapewne zaskoczy, zadziwi, może nawet przerazi. Prezentowane zdjęcia przedstawią m.in. tradycyjne stroje kobiet zamieszkujących Azję, Afrykę i Amerykę Południową.
15.03.2023 środa godz. 12-13.30
O kawie, kawiarniach i kofeinie
Spotkanie z Panem Maciejem Marksem
Maciej Marks, współprowadzący Klubokawiarnię Jaś i Małgosia oraz Kawiarnię Kafka, opowie o rodzajach, walorach i pochodzeniu kawy, jej historii, botanice i zawartej w kawie kofeinie. Zapozna Państwa ze sposobami wypalania oraz obróbki ziaren - dowiecie się, jaki mają wpływ na aromat i smak kawy. Poznamy drogę ziarenka kawy od plantacji do filiżanki.
Wykład bez wątpienia będzie idealnym początkiem przygody z kawą, jest też świetną pozycją dla pasjonatów, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę. Stanowi doskonały wstęp do drugiego, planowanego na 26.04 wykładu o domowych metodach przygotowywania kawy.
22.03.2023 środa godz.12-13.30
O chińskich pierożkach
Wykład Pana Piotra Karpińskiego
Jak wszyscy wiemy pierogi wywodzą się z... Chin. Do Europy dotarły wraz z najazdami mongolskimi, ale dla Chińczyków stanowią znacznie więcej niż sycący posiłek.
29.03.2023 środa godz.12-13.30
Najsmaczniejsza kuchnia świata i (prawie) żadnych pałeczek!
Wykład Pana Jakuba Lasoty
Tajowie mawiają, że ich życie kręci się wokół jedzenia. Nic więc dziwnego, że w ramach powitania pytają zaczepnie: „Gin kôw rĕu yang?”, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy: „Czy jadłeś już ryż?”
Nie dajmy się jednak zwieść - nie samym ryżem stoi tajska kuchnia. Wręcz przeciwnie! Śmiało można rzec, że to prawdziwa sztuka kulinarna. Sztuka oparta na równowadze znanych nam smaków, wzbogaconych o sekretny składnik potraw azjatyckich, którym jest… O tym i nie tylko, dowiedzą się Państwo z opowieści o ulubionej kuchni na świecie - pełnej kolorów, świeżości i aromatów. Opowieści okraszonej zdjęciami z podróży do zawsze uśmiechniętej Tajlandii.