Wykłady w maju
Informacje szczegółowe w "czytaj więcej".
10.05.2023, godz. 12-13.30
Wykład Pana Jakuba Lasoty – aktora, podróżnika i przewodnika po Warszawie.
Szanghaj i kuchnia szanghajska
Szanghaj to światowe centrum finansowe i kulturalne oraz najbogatsze miasto Chin ale kuchnia szanghajska to swoista sztuka kulinarna, a smakowo uważana za najdelikatniejszą w całych Chinach.
Esencjonalna i zdrowa, gdzie kwaśne miesza się ze słodkim, a słodkie ze słonym.
17.05.2023, godz. 12-13.30
Wykład Pana Krzysztofa Dworczyka - podróżnika, pisarza i prelegenta.
Kuchnia egzotyczna
Wykład przybliży unikalne zwyczaje kulinarne ludów zamieszkujących różnorodne zakątki naszej planety. Udamy się w podróż po wielu krajach, aby zobaczyć jak specyficzne jest menu odległych i egzotycznych ludów. Na prezentowanych zdjęciach obejrzymy m.in. niezwykłą ceremonię pieczenia prosiaka praktykowaną wśród Papuasów z Nowej Gwinei, którzy jeszcze niedawno temu byli ludożercami. Zapraszam na wirtualne spotkanie z egzotycznymi smakami i potrawami.
24.05.2023, godz. 12-13.30
Wykład Pana Michała Szulima - podróżnika, dziennikarza, pisarza i muzyka.
KUBA – karaibski skansen, czyli stare samochody… i najlepszy rum na świecie
Z jednej strony karaibskie słońce, południowy temperament, a z drugiej długie kolejki w sklepach, niedobory i socjalistyczny ustrój. Kuba naprawdę fascynuje, a podczas spotkania przyjrzymy się tej wyspie z bliska. Dowiemy się także skąd wzięły się na ulicach stare amerykańskie samochody, dlaczego tutejsze cygara uchodzą za najlepsze na świecie i dlaczego twórca najsłynniejszej marki rumu musiał uciekać za granicę.
31.05.2023, godz. 12-13.30
Wykład Pana Marka Znamienkiewicza - filozofa z wykształcenia, z zamiłowania historyka sztuki i kulturoznawcy.
Pienista historia piwa
Poznamy, jak powstaje piwo i dlaczego jest takie ważne. Dowiemy się jak piwo dzieli kontynenty i jak łączy ludzi na całym świecie. Poznamy, jak złożone opinie o piwie funkcjonowały w kościele. A wszystko to przeplatane opowieściami, jak piwo stało się głównym tematem w literaturze i w sztuce malarskiej. Niestety, degustacja nie obowiązuje podczas wykładu - a szkoda.